fra 08:00 til 16:00
Ring 513 17 550

Ansiktsløft

Ansiktsløft

Ansiktsløftning (“facelift”) er et inngrep hvor huden i ansiktet, pannen og halsen strammes slik at man reduserer rynker og fjerner løs overskuddshud. Hos de fleste pasientene kombinerer man ansiktsløftningen med å gjøre liposkulptur (fettsuging) av hakepartiet og halsen og nylig har man begynt å flytte fett til ansiktet under samme inngrep. Det er en utbredt oppfatning blant mange at en ansiktsløftning kun består i å fjerne en liten hudstrimmel foran ørene. En slik “minilift” utføres nok dessverre fortsatt av enkelte kirurger, men medfører kun et meget kortvarig resultat og unaturlig inndradning i ansiktet (operert utseende) ,foruten at det lett dannes stygge arr fordi sårene blir sydd med for mye stramming.

En korrekt utført ansiktsløftning medfører at man løsner store deler av ansiktshuden fra underlaget framover på kinnet og ned på halsen. Den vesentligste del av strammingen skjer i vevet som er under huden (bl.a. i muskelhinner og i den overflatiske halsmuskelen).  Den huden som blir til overs fjernes. Huden foran øret sys uten stramming og ofte legges snittet inni øret slik at arrene blir usynlige. Arrene bak ørene kan skjules av håret og her tillater vi oss derfor å sy huden med større stramming. Siden de aller fleste av disse pasientene mangler en del fettfylde i ansiktet som en del av aldringsprosessen så vil en fettfylling komplementere operasjonen og gi yngre utseende og mer naturlig form. Ikke alle pasienter egner seg for alle disse korreksjoner samtidig så valget av teknikk og operasjon tilpasses hvert enkelt tilfelle.

KONSULTASJON

Pasienter som vurderer å få utført en ansiktsløftning bør etter å ha lest vårt informasjonsmateriell komme til en konsultasjonstime hos Dr. Zakaria som skal utføre inngrepet. Vi setter da av 30 minutter til undersøkelse, samtale og ytterligere informasjon om operasjonen. Hoved hensikten med konsultasjonen er å bedømme om pasienten egner seg for en ansiktsløftning og hva som i så fall vil kunne oppnås ved å utføre inngrepet. I blant vil man komme til den konklusjon at andre operasjoner eller behandlinger vil være bedre alternativer, og hos enkelte vil man fraråde en operasjon. Når kirurg og pasient blir enige om behandling. vil det ofte være en tenke periode og pasienten blir invitert til en ny samtale hvor valget og teknikken blir ytterligere diskutert. Dessuten vil det under andre samtale være mulig og bli undersøkt av anestesilege som en del av forberedelse for operasjon. Det vil bli målt blodtrykk og eventuelt bestille mer utredning.

FØR OPERASJON

På grunn av narkosen må du være fastende i minst 6 timer før operasjonen. Det vil si ikke spise eller drikke. Vann og klare væsker kan inntas inntil 2 timer før operasjoen. Oppmøte uten sminke, neglelakk og smykker. Medikamenter som tynner ut blodet øker risiko for etterblødning og skal ikke tas de siste ti dager før inngrepet, det gjelder også noen vitamin tilskudd (vit-c, vit-E) Betennelses dempende medikamenter som feks. Voltaren og Ibux etc. må også kuttes minst en uke før operasjon. Røykinger er meget ugunstig både med tanke på narkose og etterfølgende sårtilheling og den øker alle typer komplikasjoner og er derfor veldig viktig at en slutter med røyking/nikotinprodukter minst 6 uker for og 6 uker etter operasjon. Dette inkluderer alle slags nikotinprodukter, inkludert snus, plaster, tyggis etc.

Pasienter som har bestemt seg for operasjon vil få resept på forebyggende antibiotika.  Hår og ansikt/hals vaskes i den bakteriedrepende såpe (Hibiscrub) kvelden før operasjonen og på selve operasjonsdagen. Antibiotika-tablettene  tas kvelden før operasjonen og om morgenen operasjonsdagen. Det er ikke uvanlig at disse tablettene irriterer mageslimhinnen og gir ubehag, men er ufarlig og gir seg relativt fort.

For ytterligere detaljer vedrørende forberedelsene til operasjonen les klinikkens øvrige råd som du har fått.

OPERASJONEN

Utføres rutinemessig med full narkose. Ved Clinique Bellevue er det alltid anestesilege og anestesisykepleier til stede.

ETTER OPERASJONEN

 Ansiktet bandasjeres med stor og relativ stram turban. Ved kontroll på klinikken 3 dager etterpå skiftes det til en mindre stram og mer behagelig bandasje eller kompresjonsmaske (Fås kjøpt ved klinikken)  Etter 6-7 dager tas stingene som sitter foran øret. Før stingfjerningen fjerner pasienten selv bandasjen og vasker håret. Der hvor stingene har sittet settes ofte en liten tape, ellers behøver man ingen bandasje når det er gått 1 uke. Stiftene fjernes etter 10-12 dager.

Ansiktsløftning er et relativt omfattende inngrep og de første døgnene etter operasjonen kan være noe ubehagelige, selv om større smerter ikke er vanlige. Det er viktig at man de første dagene ikke anstrenger seg og er forsiktig med å bruke ansiktsmusklene (tygging/snakking). For å få hevelsen til å gå raskest mulig tilbake bør man ligge med hodet høyt. Det er ikke helt uvanlig at noen kan kjenne seg litt slapp og tufs og enkelte kan også føle seg litt deprimert noen dager etter inngrepet. Det bruker imidlertid å gjøre underverker når man etter 1 uke får vasket håret og blir kvitt bandasjen.

Etter en uke kan man normalt også vise seg utendørs, gå lettere turer og handle etc. Er man innstilt på å skjule for omgivelsene at man er operert er det lurt å beregne 2 uker med begrenset sosial omgang. Etter 2 uker vil eventuelle gjenværende blåflekker kunne dekkes med makeup. De aller fleste pasientene vil også være tilbake på jobb 2 uker etter en ansiktsløftning.

En følelse av stivhet i ansiktet er vanlig i 4 ukers tid. Mindre ujevnheter og “klumper” under huden vil kunne kjennes i mange uker framover. Dette er arrvev og innvendige sting som vil forsvinne med tiden og disse forandringene er usynlige for andre enn pasienten selv.

Rundt og foran hudsnittene vil følelsen være nedsatt i mange måneder. Når følsomheten kommer tilbake i disse områdene vokser det inn nye små hudnerver. Det vil da ofte forekomme prikking, stikking eller brenning rundt arrene.

Komplikasjoner ved ansiktsløftning er sjeldne. En blødning under huden som er løsnet fra underlaget kan en sjelden gang forekomme i løpet av det første døgnet etter operasjonen. Man vil da merke  spreng på den ene ansiktshalvdelen, det er meget sjeldent at man trenger å gjøre noe med det umiddelbart, senere kan ett hematom tømmes ved hjelp av sprøytespiss.  Plastikkirurgen som har operert alltid tilgjengelig på mobiltelefon etter operasjonen.

Hudsirkulasjonen i den ytterste del av huden som er løsnet er sparsom og det er  derfor ytterst viktig at man FULLSTENDIG avstår fra røyking/nikotinprodukter i minst 6 uker etter operasjonen. Røyking (nikotin) i denne perioden vil kunne medføre at deler av huden ikke overlever (“nekroser”) hvilket i sin tur kan medføre en forlenget sårtilheling og skjemmende arrdannelse. Dette vil ødelegge mye av hensikten med operasjon at en ser friskere, yngre og naturlig ut.

RESULTAT

Resultat hos pasientene er avhengig av god planlegging av operasjonen mellom kirurgen og pasienten og tilfredsstillheten er avhengig av realistisk forventning for operasjonen. Konsultasjonen med plastikkirurgen før operasjonen er av betydning i denne sammenhengen.

Enkelte pasienter har nok syntes at de ser for stramme ut de første ukene men vi har enda til gode å oppleve en eneste pasient som ved kontroll etter noen måneder har klaget over at huden ble for stram og glatt. Ofte er det motsatt, dvs. at måneder etter operasjon vil man oppleve at huden på ny er myk og ligner det som var før, men det realistisk ønskelige resultat er oppnådd. Ansiktsløfts operasjon kan på ingen måte forandre hudkvaliteten men forbedre og stramme det sigende fett og muskellager som er ett resultat av aldring og fjerne overskuddshuden uten å forandre selve hudkvaliteten. Prosedyrene som forandrer selve hudkvaliteten består av kjemisk peeling og i mindre grad laserbehandling. Vi opplever likevel at alle pasientene som opereres med vår teknikk er fornøyde til meget fornøyde med det oppnådde resultat.

OPPFØLGING

Ved Clinique Bellevue er det avgjørende at du føler deg helt trygg etter operasjonen. Vi vil derfor oppfordre deg til også å ta kontakt utenom ordinære kontroller dersom det er noe du lurer på. Slik unngår du å være i tvil og vi vil raskt kunne fange opp eventuelle problemer og forhindre at de utvikler seg.

Ring oss gjerne for timebestilling eller hvis du har spørsmål.