fra 08:00 til 16:00
Ring 513 17 550

Ansiktsløft

Ansiktsløft

Stavanger Clinique Bellevue

Ansiktsløft (“facelift”) er et inngrep hvor huden i ansiktet, pannen og halsen strammes slik at man reduserer rynker og fjerner løs overskuddshud. Hos de fleste pasienter kombinerer man ansiktsløft med å gjøre fettsuging av hakepartiet og halsen, og nylig har man begynt å flytte fett til ansiktet under samme inngrep.

Det er en utbredt oppfatning blant mange at et ansiktsløft kun består i å fjerne en liten hudstrimmel foran ørene. En slik “minilift” utføres nok dessverre fortsatt av enkelte kirurger, men medfører kun et meget kortvarig resultat. Det resulterer ofte i en unaturlig inndragning i ansiktet som gir et operert utseende, og det dannes lett stygge arr fordi sårene blir sydd med for mye stramming.

Et korrekt utført ansiktsløft

Et korrekt utført ansiktsløft medfører at man løsner store deler av ansiktshuden fra underlaget framover på kinnet og nedover halsen. Den mest vesentlige delen av strammingen skjer i vevet som er under huden (bl.a. i muskelhinner og i den overflatiske halsmuskelen).  Den huden som blir til overs fjernes. Huden foran øret sys uten stramming og ofte legges snittet inni øret slik at arrene blir usynlige. Arrene bak ørene kan skjules av håret og her tillater vi oss derfor å sy huden med større stramming.

Siden mange pasienter har mistet endel fettfylde i ansiktet som en del av aldringsprosessen så vil en fettfylling komplementere ansiktsløftet og gi yngre utseende og mer naturlig form. Ikke alle pasienter egner seg for alle disse korreksjonene samtidig, så valget av teknikk og operasjon tilpasses hvert enkelt tilfelle.

KONSULTASJON

Pasienter som vurderer å få utført et ansiktsløft bør lese gjennom vårt informasjonsmateriell, og deretter komme til en konsultasjonstime hos Dr. Zakaria som skal utføre inngrepet. Vi setter da av 30 minutter til undersøkelse, samtale og ytterligere informasjon om operasjonen. Hovedhensikten med konsultasjonen er å bedømme om pasienten egner seg for et ansiktsløft, og hva som i så fall kan oppnås med inngrepet.

I blant vil man komme til den konklusjon at andre operasjoner eller behandlinger vil være bedre alternativer, og hos enkelte vil man fraråde en operasjon. Når kirurg og pasient blir enige om behandling vil det ofte være en tenkeperiode før pasienten blir invitert til en ny samtale hvor valget og teknikken blir ytterligere diskutert. Dessuten vil det under andre samtale være mulig å bli undersøkt av anestesilege som en del av forberedelse for ansiktsløft. Det vil bli målt blodtrykk og man vil om nødvendig bestille mer utredning.

FØR OPERASJON

På grunn av narkosen må du være fastende i minst 6 timer før operasjon. Det vil si at du ikke kan spise eller drikke. Vann og klare væsker kan inntas inntil 2 timer før operasjon. Møt opp til operasjon uten sminke, neglelakk og smykker.

Medikamenter som tynner ut blodet øker risiko for etterblødning og skal ikke tas de siste ti dager før inngrepet. Det gjelder også noen vitamintilskudd (vitamin A, C, D, E, K). Betennelsesdempende medikamenter som Voltaren og Ibux må også kuttes minst en uke før ansiktsløft. Røyking er meget ugunstig både med tanke på narkose og etterfølgende sårheling, og øker faren for alle typer komplikasjoner. Derfor er det veldig viktig at man slutter med røyking og andre nikotinprodukter som snus, plaster og nikotintyggegummi minst 6 uker for og 6 uker etter operasjon.

Pasienter som har bestemt seg for ansiktsløft vil få resept på forebyggende antibiotika. Hår, ansikt og hals vaskes med den bakteriedrepende såpen Hibiscrub kvelden før ansiktsløft, og på selve operasjonsdagen. Antibiotika-tablettene tas kvelden før operasjonen og om morgenen operasjonsdagen. Det er ikke uvanlig at disse tablettene irriterer mageslimhinnen og gir ubehag, men det er ufarlig og gir seg relativt fort.

Ytterligere detaljer vedrørende forberedelsene til ansiktsløft kan du lese i klinikkens øvrige råd som du får utdelt.

OPERASJONEN

Ansiktsløft utføres som en rutinemessig operasjon med full narkose. Ved Clinique Bellevue er det alltid anestesilege og anestesisykepleier til stede.

ETTER OPERASJONEN

Etter utført ansiktsløft vil ansiktet bandasjeres med en stor og relativt stram turban. Ved kontroll på klinikken 3 dager etter ansiktsløft skiftes det til en mindre stram og mer behagelig bandasje eller kompresjonsmaske (fås kjøpt ved klinikken).  Etter 6 – 7 dager tas stingene som sitter foran øret. Før stingfjerningen fjerner pasienten selv bandasjen og vasker håret. Der hvor stingene har sittet settes ofte en liten tape, ellers behøver man ingen bandasje etter 1 uke. Stiftene fjernes 10 – 12 dager etter ansiktsløft.

Ansiktsløft er et relativt omfattende inngrep og de første døgnene etter operasjonen kan være noe ubehagelige, selv om større smerter ikke er vanlige. Det er viktig at man ikke anstrenger seg de første dagene etter ansiktsløft, og er forsiktig med å bruke ansiktsmusklene (tygging/snakking). For å få hevelsen til å gå raskest mulig tilbake bør man ligge med hodet høyt. Det er ikke helt uvanlig at noen kan kjenne seg litt slapp og tufs og enkelte kan også føle seg litt deprimert noen dager etter inngrepet. Det bruker imidlertid å gjøre underverker når man etter 1 uke får vasket håret og blir kvitt bandasjen.

Mer å vite

En følelse av stivhet i ansiktet er vanlig i opptil 4 uker etter operasjon. Mindre ujevnheter og “klumper” under huden vil kunne kjennes i mange uker framover. Dette er arrvev og innvendige sting som vil forsvinne med tiden, og disse forandringene er usynlige for andre enn pasienten selv. Rundt og foran hudsnittene vil følelsen være nedsatt i mange måneder etter ansiktsløft. Når følsomheten kommer tilbake i disse områdene vokser det inn nye små hudnerver. Det vil da ofte forekomme prikking, stikking eller brenning rundt arrene.

En uke etter et ansiktsløft kan man normalt vise seg utendørs, gå lettere turer og handle etc. Er man innstilt på å skjule for omgivelsene at man er operert er det lurt å beregne 2 uker etter ansiktsløft med begrenset sosial omgang. Etter 2 uker vil eventuelle gjenværende blåflekker kunne dekkes med makeup. De aller fleste pasienter vil være tilbake på jobb 2 uker etter et ansiktsløft.

ANSIKTSLØFT ERFARINGER OG RESULTAT

Ansiktsløft erfaringer og resultat er avhengig av god planlegging av operasjonen mellom kirurgen og pasienten. Tilfredsstillheten er også avhengig av realistiske forventninger før operasjonen. Konsultasjonen med plastikkirurgen før et ansiktsløft er av stor betydning i denne sammenhengen.

Enkelte pasienter har nok syntes at de ser for stramme ut de første ukene etter ansiktsløft, men vi har enda til gode å oppleve en eneste pasient som ved kontroll etter noen måneder har klaget over at huden ble for stram og glatt. Ofte er det motsatt, dvs. at måneder etter ansiktsløftet vil man oppleve at huden på ny er myk . Ansiktsløft kan på ingen måte forandre hudkvaliteten, men forbedre og stramme det sigende fett- og muskellageret som er et resultat av aldring.

Vi fjerne overskuddshuden uten å forandre selve hudkvaliteten. Prosedyrene som forandrer selve hudkvaliteten består av kjemisk peeling og i mindre grad laserbehandling.

Vi opplever likevel at alle pasientene som opereres med vår teknikk er meget fornøyde når de ser resultatet av et ansiktsløft før og etter operasjonen.

MULIGE KOMPLIKASJONER

Komplikasjoner ved ansiktsløft er sjeldne. En blødning under huden som er løsnet fra underlaget kan en sjelden gang forekomme i løpet av det første døgnet etter operasjon. Man vil da merke spreng på den ene ansiktshalvdelen. Det er meget sjeldent at man trenger å gjøre noe med det umiddelbart, men senere kan et hematom tømmes ved hjelp av sprøytespiss.  Plastikkirurgen som har utført ansiktsløftet er alltid tilgjengelig på mobiltelefon etter operasjonen.

Hudsirkulasjonen i den ytterste del av huden som er løsnet er sparsom, og det er derfor ytterst viktig at man FULLSTENDIG avstår fra røyking/nikotinprodukter i minst 6 uker etter operasjon. Røyking (nikotin) i denne perioden vil kunne medføre at deler av huden ikke overlever (“nekroser”) hvilket i sin tur kan medføre en forlenget sårheling og skjemmende arrdannelse. Dette vil ødelegge mye av hensikten med ansiktsløft, nemlig at man ser friskere, yngre og naturlig ut.

OPPFØLGING

Ved Clinique Bellevue er det avgjørende at du føler deg helt trygg etter ditt ansiktsløft. Vi vil derfor oppfordre deg til også å ta kontakt utenom ordinære kontroller dersom det er noe du lurer på vedrørende ditt ansiktsløft. Slik unngår du å være i tvil og vi vil raskt kunne fange opp eventuelle problemer etter ditt ansiktsløft og forhindre at de utvikler seg. Mer informasjon om ansiktsløft pris finner du i våre prislister.

Ring oss gjerne for timebestilling eller hvis du har spørsmål.