fra 08:00 til 16:00
Ring 513 17 550

Gynekomasti

Gynekomasti

Enkelte menn opplever at det ene eller begge bryst er blitt større enn ønskelig. Det kan være forårsaket av mye fett vev, kjertel vev eller overflødig hud. Dette kan for eksempel være genetisk betinget, vektendringer eller være forårsaket av bruk av anabole steroider. Noen menn føler dette skjemmende, og en operasjon der man reduserer størrelsen på brystet vil kunne hjelpe til å oppnå den formen på brystet som er ønsket. Gynecomasti operasjon er et kirurgisk inngrep der vi fjerner brystkjertelvev og fettvev.

Før operasjonen

Man må møte fastende. Det gjøres en helkroppsvask med bakteriedrepende såpe (Hibiscrub) kvelden før operasjonen og på selve operasjonsdagen. Som regel brukes forebyggende antibiotika.  Gynecomasti utføres i full narkose. På grunn av narkosen må du være fastende i minst 6 timer før operasjonen. Det vil si ikke spise eller drikke. Vann og klare væsker kan inntas inntil 2 timer før operasjoen. Medikamenter som tynner ut blodet øker risiko for etterblødning og skal ikke tas de siste ti dager før inngrepet, det gjelder også noen vitamin tilskudd (vit-c, vit-E) Betennelses dempende medikamenter som feks. Voltaren og Ibux etc. må også kuttes minst en uke før operasjon. Røyking er ugunstig både med tanke på narkose og etterfølgende sårtilheling og den øker alle typer komplikasjoner og er derfor veldig viktig at en slutter med røyking/nikotinprodukter minst 6 uker for og 6 uker etter operasjon. Dette inkluderer alle slags nikotinprodukter, inkludert snus, plaster, tyggis etc.

Operasjonen

Operasjonsdagen møter du fastende, kirurgen vil markere operasjonsområdet og evt. ta bilder av operasjons området dersom dette ikke er gjort tidligere.

Det settes inn bedøvelsesvæske i brystet og deretter fettsuger vi nesten alltid først. Ofte er det et område med kjertelvev sentralt som vil stikke litt ut. For å fjerne dette, legger vi et lite snitt i nedre kant av brystvorten og tar det bort. Til slutt syr vi i huden med sting som løses opp av seg selv. Vi legger ofte dren som fjernes neste dag for å unngå blodansamling I brystet.

Etter operasjonen

Det er ofte lite smerter og du vil i tilfelle få smertestillende medisiner for å redusere dette. Du kan vanligvis forlate klinikken etter 1-2 timer sammen med en pårørende som er sammen med deg til neste morgen. Du vil få telefonnummeret til kirurgen som kan nås hele tiden.

Det settes på et kompresjonsvest som du bruker i ca. 6 uker. Det kan være nødvendig å legges det inn dren i forbindelse med operasjonen. Dren er tynne plastslanger som kommer ut på siden av såret. Dette gjøres dersom det øket tendens til blødning fra brystvevet, og hensikten med disse er at det skal fjerne sårvæske og blodrester fra operasjonsområdet. Dagene etter operasjonen fjernes eventuelt drenet. Du kan dusje etter 1 dag etter operasjonen, dersom det er lagt inn dren må du vente til disse er fjernet.

Komplikasjoner

Komplikasjoner er sjeldne, men kan inntreffe ved alle typer operasjoner og kan derfor ikke utelukkes helt.
Sår infeksjon er veldig sjeldent og du behandles med antibiotika før inngrepet.
Blødning forekommer hos ca 1/100 som kan kreve re operasjon. Dren  reduserer risikoen for reoperasjon.
Ujevnheter i brystet etter en operasjon kan forekomme, og vil vanligvis være vanskelig å rette på.
Sideforskjeller kan forekomme etter operasjonen. Vanligvis skyldes dette forksjeller som er tilstede før operasjonen.
Følelsen i brystvortene kan være noe redusert etter operasjonen. I sjeldne tilfeller kan følelsen bli helt borte, men de aller fleste får følelsen tilbake. Dette kan ta opptil 12 mnd.

OPPFØLGING
 Ved Clinique Bellevue er det avgjørende at du føler deg helt trygg etter operasjonen. Vi vil derfor oppfordre deg til også å ta kontakt utenom ordinære kontroller dersom det er noe du lurer på. Slik unngår du å være i tvil og vi vil raskt kunne fange opp eventuelle problemer og forhindre at de utvikler seg.

Ønsker du å vite mer om dette eller ønsker time? Ring oss gjerne for timebestilling.

http://cliniquebellevue.no/kontakt/