fra 08:00 til 16:00
Ring 513 17 550

Mageplastikk

Mageplastikk

Mageplastikk. Clinique Bellevue. Dr. Ayman Zakaria.

Fettansamling i mageregionen kan fjernes ved fettsuging alene med godt resultat dersom det er god elastisitet i huden. Foreligger det mye løs hud, er fettsuging alene ikke tilstrekkelig behandling. Man må da i tillegg gjøre en oppstramming av magehuden, en såkalt bukplastikk. Overflødig hud fjernes, og gjenværende hud strammes slik at folder og slapphet forsvinner. Hos de fleste vil fettmengden både i underhuden og rundt innvollene kunne reduseres ved slanking og/eller mosjon. Magemusklene vil likeledes kunne oppstrammes ved hjelp av systematisk trening. Løs og overflødig hud kan man imidlertid dessverre ikke hverken slanke eller trene bort. Diverse slankekurer har heller ingen effekt, det eneste som hjelper er en kirurgisk behandling hvor man fjerner den overflødige huden. Ofte vil man samtidig med dette suge bort uønsket fett som er vanskelig å slanke bort. Hos alle vil man dessuten stramme inn utsprengte magemuskler. Snittet ved bukplastikk legges like over kjønnsbehåringen (“bikini-snitt”) slik at arret ikke blir synlig dersom man har på en truse. I blant foreligger det løs hud kun under navlen og i slike tifeller er det nok å fjerne denne huden uten å lage nytt hull for navlen (såkalt liten bukplastikk).

Full bukplastikk er nødvendig dersom det foreligger løs eller overflødig hud også ovenfor navlen. Hudsnittet legges på samme sted som ved liten bukplastikk, men noe lengre.  Området hvor huden løsnes er mye større (helt opp til de nederste ribbena). Videre er det nødvendig å lage nytt hull for navlen etter at den gjenværende huden er strammet opp. Også ved full bukplastikk er det vanlig å kombinere denne med fettsuging.

FØR OPERASJONEN

Du må være frisk og opplagt operasjonsdagen. Skulle du være i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon. Man må ha anledning til å ta det helt med ro i minst en uke etterpå. Mødre med små barn må altså ha hjelp den første uken. Du kan ikke kjøre egen bil etter inngrepet. Avtal på forhånd slik at du blir hentet etter operasjonen.  Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i nærheten. Det er særlig viktig at medisiner som virker blodfortynnende (Albyl-E, Dispril ol.) sløyfes i ca 10 dager før operasjonen. Dersom du er i tvil om dette kan gjøres, må du diskutere dette med legen som har forordnet disse medisinene. For Marevan vil det bli gjort individuelle avtaler. Vær oppmerksom på at enkelte vitaminer (E-vitaminer og selen) også øker blødnings tendensen og derfor bør sløyfes 10 dager før operasjonen. Sammen med innkallelsen får du samtidig resept på  antibiotika. Antibiotika bruker vi forebyggende til inngrepet  og du skal ta tablettene som foreskrevet på pakningen. Kvelden før og samme morgen som du skal opereres skal du vaske hele kroppen med Hibiscrub såpe. Etter Hibiscrub vask skal du ta rene klær på deg. De siste 6 timene før den planlagte operasjonen skal du ikke spise eller drikke. Man kan drikke vann og klare væsker inntil 2 timer før operasjon.

Røyking og diverse nikotinprodukter må kuttes helt ut minst 6 uker før og 6 uker etter operasjonen.

På grunn av narkosen må du være fastende i minst 6 timer før operasjonen (dvs ikke spise, drikke, tygge tyggegummi). Sminke, neglelakk skal ikke brukes operasjonsdagen , smykker og ringer lar du være hjemme.

OPERASJONEN

Du møter fastende. Bukplastikk utføres i narkose og man blir liggende i noen timer etter operasjon før du kan reise hjem. Såret blir lukket med indre sting som ikke skal fjernes, men som forsvinner helt av seg selv (løser seg opp) i løpet av noen måneder. Under huden er det vanlig å legge inn dren som fjerner blod og væske fra sårområdet som samles under huden. Disse fjernes oftest etter omtrent 4-5 dager.

ETTER OPERASJONEN

Det vil det alltid være stramming i såret. Det er derfor tilrådelig å ha bøyd hoftene, dvs ligge med puter under knærne og gå tvekroket de første dagene etter operasjonen.

Arret vil nesten alltid bli stygge til å begynne med på grunn av strammingen, men dette vil i regelen bedre seg med tiden.

Pasienter som har gjennomgått full bukplastikk bør de første dagene stort sett holde i ro på sofaen eller i sengen. Det er dog viktig å røre på tær og ben for å forhindre blodproppdannelse.

Som regel vil man trenge hjelp til barnepass og husarbeid den første tiden etter operasjonen. Dersom man har lettere arbeid vil ofte en sykemelding på 2-3 uker være nok. Dersom man har fysisk krevende arbeid kan 4-6 ukers sykemelding av og til være nødvendig.

NÅR DU KOMMER HJEM

Bukplastikk gir normalt ikke store smerter. Du tar smertestillende medisiner etter avtale. Behovet for smertestillende medisin vil vanligvis ikke vare i mer enn noen dager. Det første døgnet skal alle ha ro! De neste dager kan du gå forsiktig oppe. Ettersom huden er strammet, bør man ikke rette ryggen helt den første uken. Mødre med små barn bør ha hjelp de første dagene. Rett etter operasjonen vil du føle deg ”støl”. Det er lurt å legge en pute under knærne om natten. Huden vil føles noe hard i den første tiden etter inngrepet. Hevelsen vil også holde seg en periode. Dette kan vare i svært mange måneder for noen.

Tilhelingen varierer fra pasient til pasient, og normaliseringen av behandlingsområdet avhenger av pasientens alder og hudkvalitet. Ujevnheter som kjennes under huden rett etter operasjonen har en tendens til å bli borte med tiden.  Det endelige resultatet kan først vurderes etter flere måneder (6-9 måneder).

Du kan ta din første fulle kroppsdusj etter dagen etter drenet er fjernet. Du skal ikke drive hardt fysisk arbeid i de første ukene etter inngrepet.

Hvis man har reparert bukveggen, er det viktig ikke å løfte eller stramme bukmusklene for mye de første 6-8 ukene og en bør være forsiktig med fysisk trening og hardt kroppslig arbeid like lenge. Det tar tid før musklene i bukveggen er grodd sammen og blitt så sterk at det tåler det meste.

MEDISINER

De siste to uker før operasjonen er det viktig ikke å bruke medisiner som kan gi økt blødningstendens. Dette gjelder spesielt medisiner mot smerter som inneholder acetylsalisylsyre, de mest kjente er Albyl, Dispril og Globoid. Men også en rekke andre medikamentgrupper, i sær ”gikt” medisiner som for eksempel Naprosyn, Indocid, Brexidol, osv. kan øke tendensen til blødninger og frarådes brukt før  i ukene før operasjonen. Dersom en må bruke smertestillende preparater før operasjonen, anbefaler vi medikamenter som inneholder paracetamol (Paracet, Panodil, Pamol, Alvedon og Pinex). Pasienter som bruker tabletter med østrogen, bør avbryte behandlingen senest ti dager i forkant av operasjonen. Dette gjelder spesielt P-piller og tabletter man bruker i forbindelse med overgangsalderen.

Ved tvil er det bare å ta kontakt med din fastlege eller oss på klinikken. .

KOMPLIKASJONER

Full bukplastikk er et relativt omfattende inngrep og det foreligger en viss risiko for komplikasjoner. Dette gjelder spesielt dersom man opererer overvektige pasienter, samt dersom pasientene trosser røykeforbudet. Væskeansamling under eller i såret vil som regel suges opp av drenet, men kan i blant oppstå etter drenene er fjernet. Blodansamlinger og infeksjoner er sjeldne men kan forekomme som ved alle andre operasjoner. Hudavstøtninger (nekrose) i sårkantene kan forekomme. Dette er en tilstand som i regelen er lett å behandle, men vil imidlertid medføre en noe lengre sykemelding samt noe flere og hyppigere kontroller.

Med forebyggende tiltak og steril kirurgisk teknikk forebygges infeksjoner og er heldigvis svært sjeldne. Betydelige blødninger i forbindelse med inngrepet er svært uvanlig.  Nedsatt følelse i huden i det opererte området er vanlig, men normaliseres som regel etter noen måneder. Hudområdet som ligger mellom kjønnsbehåringen og navlen vil derimot med all sannsynlighet i større eller mindre grad forbli uten komplett hudfølelse resten av livet.

Forbigående hevelse i det opererte området er helt normalt. Den bandasjen som blir lagt over hele magen etter operasjonen er komprimerende og bidrar til å trykke sammen det opererte området, og vil dermed redusere flere av disse bivirkningene. Oppstramming/fjerning av løs hud som gjøres samtidig ved operasjonen fører til at man får arr over kjønnsbehåringen og ut mot eller helt forbi hoftekammen. Normalt utgjør ikke dette noe stort problem. Iblant kan dette arret bli inndratt (som ved keisersnitt). Ujevnheter i huden kan forekomme.

RESULTAT

Godt motiverte pasienter som har hatt plager på forhånd blir nesten alltid svært fornøyde med resultatet. Pasienter med mye fett inne i bukhulen, slappe magemuskler og/eller stor svai i korsryggen vil ofte kunne få et noe dårligere sluttresultat.

Vi kan med sikkerhet si at det meste av overskuddsfettet som ligger mellom magemusklene og huden fjernes sammen med den slappe huden. Hengebuk (”fettforkle”) fjernes alltid helt.

Slappe magemuskler sammen med for mye fett inne i bukhulen, vil ofte gi et dårligere resultat. Stor svai i ryggen får også magen til å bule fremover og se større ut enn den i virkeligheten er. Stor overvekt gir sjelden et fullt ut tilfredstillende godt resultat. Derfor opererer vi ikke overvektige pasienter. Praktisk talt alle er godt fornøyd med resultatet, og  føler de er kvitt en byrde. Det er imidlertid aldri helt sikkert at operasjonen gir deg akkurat den magen du har ønsket deg.

OPPFØLGING

Ved Clinique Bellevue er det avgjørende at du føler deg helt trygg etter operasjonen. Vi vil derfor oppfordre deg til også å ta kontakt utenom ordinære kontroller dersom det er noe du lurer på. Slik unngår du å være i tvil og vi vil raskt kunne fange opp eventuelle problemer og forhindre at de utvikler seg.

 

http://cliniquebellevue.no/kontakt/

explicabo.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]