fra 08:00 til 16:00
Ring 513 17 550

Fjerning av bryster med samtidig rekonstruksjon av bryst ved arvelig disposisjon for brystkreft (profylaktisk mastektomi) innebærer at begge brystene fjernes og at nye bryster lages i samme operasjon.

Hvorfor gjennomføres behandlingen?

For å redusere sannsynligheten for at utsatte pasienter utvikler brystkreft.

Hvordan kan jeg forberede meg ?

Du skal behandles dagkirurgisk og du skal møte fastende fra midnatt. 

Tar du blodfortynnende medisiner skal gjeldende forholdsregler for pausering følges. Dette vil du avtale med kirurgen etter konsultasjon.

Alle pasienter skal være røykefrie minimum 6 uker før og inntil fire uker etter operasjon. Dette er for å sikre optimal sårheling.

Profylaktisk mastektomi:hvordan foregår behandlingen ?

Ikke alle metoder egner seg for alle pasienter og plastikkirurgen vil informere om hva som vil være best i ditt tilfelle. Forhold som hvordan brystene dine ser ut, høyde, vekt, andre sykdommer, røyking, alder og andre relevante faktorer som vil bli tatt opp under konsultasjonen og være av betydning. I hovedsak fins det en rekke måter å rekonstruere et bryst på. Når man eventuelt velger å få gjort en profylaktisk mastektomi ligger som regel forholdene godt til rette for å bruke rekonstruksjon med protese siden man fra før ikke er operert eller strålebehandlet i brystene.

Operasjonen utføres av brystkirurg og plastikkirurg. Først fjerner brystkirurgen brystkjertelvevet men lar så mye som mulig av huden være igjen. Deretter foretas den type rekonstruksjon som er avtalt på forhånd av plastikkirurg. Som regel  rekonstruksjon med protese. Avhengig av individuelle forhold hos den enkelte pasient er det mulig å forsøke å bevare brystvortene,

Gjør det vondt?

Operasjonen foregår i full narkose. Etter operasjonen vil du få tilstrekkelig smertedekning. Ved utreise får du resept på smertestillende medisin dersom du har behov for det.

Erfaringsmessig er det veldig varierende hvor vondt det gjør. Videre er det stor forskjell på smerteterskelen fra pasient til pasient.

Hvor lenge varer behandlingen?

Profylaktisk mastektomi på begge sider tar 2-3 timer.

Hva skjer etterpå ?

Du kan reise hjem samme dag.

Sykemelding 3-4 uker etter operasjonen er relativt vanlig, men dette avhenger av arbeidssituasjon og vil tilpasses i det enkelte tilfelle.

Bivirkninger og komplikasjoner

Ved alle kirurgiske inngrep er blødning og infeksjon vanlige komplikasjoner, i tillegg kan det oppstår problemer med sirkulasjonen i huden.

Mye senere kan det oppstå problemer som kapseldannelse og ruptur der det legges inn proteser. For spesifikk informasjon tilknyttet de ulike rekonstruksjonsmetodene.

Forholdsregler

  • Bruk en god, støttende sports-bh etter utskrivning til det er gått tre uker.
  • Anvend Micropore tape på arrene på brystet og donorstedet i 6 måneder. Tapen tåler vann. Skift den minst en gang ukentlig eller før hvis den løsner.
  • Ikke løft mer enn 2 kg med armene de første tre ukene etter operasjonen
  • Ingen fysiske aktiviteter som løp, sykling, ridning, svømning, sport med kroppskontakt og styrketrening de første seks uker.

Oppfølging

De fleste følges opp poliklinisk med postoperativ kontroll og vurdering av resultater.

Etter noen måneder når man ser hvordan de nye brystene har blitt, utføres rekonstruksjon av brystvortene der man ikke har kunnet bevare egne brystvorter under operasjonen.

Posten er redigert fra Kreftflex.no