fra 08:00 til 16:00
Ring 513 17 550

Brystreduksjon

BRYSTREDUKSJON

Hvem trenger Brystreduksjon?: Noen kvinner utvikler store, tunge og ofte hengende bryster (brysthypertrofi). Få finner seg til rette med en slik byste, og hos de fleste vil tilstanden virke hemmende på fysisk og sosial aktivitet. Kvinner med brysthypertrofi er ofte plaget med nakke og skuldersmerter, og flere andre symptomer kan ha sammenheng med tilstanden. Brystene kan også være fysisk til hinder for aktivitet. Hudirritasjon, eksem og svetteproblematikk under brystene og vonde søkk etter BH-stroppene er vanlige problemer.

Noen har store bryster, men ingen fysiske plager. Disse kvinnene ønsker operasjon av praktiske eller kosmetiske grunner. Overvekt vil i noen tilfeller være medvirkende årsak til brysthypertrofi, men dersom problemet består også etter slanking kan det være nødvendig med kirurgisk brystreduksjon. I noen tilfeller planlegger vi brystreduksjon med pasienten i forhold til hva de ønsker og hva de greier å gjøre med vekten.

Plagene vil ofte forbedres når vi reduserer brystenes størrelse og løfter dem ”på plass” ved hjelp av en operasjon som vi kaller reduksjonsplastikk (= brystreduksjon). Brystreduksjon er et vanlige plastikkirurgisk inngrep hvor man reduserer volumet (brystreduksjon) og samtidig strammer opp brystene (brystløft). Brystreduksjon kan redusere pasientens plager betydelig, men graden av bedring varierer og er ofte avhengig av hvor lenge pasientene har ventet med å ta denne operasjonen.

FORUNDERSØKELSE

Det er viktig at pasienter over 40 år tar en mammografiundersøkelse (røntgenundersøkelse av begge brystene) før brystreduksjon. Dette organiserer du via din fastlege, eller din kirurg på klinikken kan bestille det for deg. Hvis det nylig er gjort en slik undersøkelse trenger du ikke gjøre det på nytt.

FØR OPERASJONEN

På grunn av narkosen må du være fastende i minst 6 timer før brystreduksjonen. Det vil si at du ikke kan spise eller drikke. Vann og klare væsker kan inntas inntil 2 timer før brystreduksjonen. Møt opp uten sminke, neglelakk og smykker.

Røyking øker risikoen for blodpropp og er ugunstig både med tanke på narkose og etterfølgende sårheling, og øker faren for alle typer komplikasjoner. Derfor er det veldig viktig at man slutter med røyking og nikotinprodukter som snus, plaster og tyggegummi minst 6 uker før og 6 uker etter brystreduksjonen.

Noen medisiner bør man unngå før operasjon. Dette vil du få informasjon om i informasjonsskriv om operasjon.

En støtte-BH medbringes på operasjonsdagen. Vi anbefaler kompresjons-BH (ikke en sports-topp!) med god støtte og uten spiler (kan kjøpes på klinikken). Det gjøres en helkroppsvask med bakteriedrepende såpe (Hibiscrub) kvelden før brystreduksjonen og på selve operasjonsdagen. Som regel brukes forebyggende antibiotika. Vi bruker vanligvis Azitromax.

SELVE OPERASJONEN

Operasjonen gjøres i full narkose. Ved brystreduksjon flytter man brystvortene sammen med tilhørende blodårer, nerver og en del av brystkjertelen opp til “normalt nivå “. Samtidig fjernes en del av brystkjertelen, fett og overflødig hud. Av og til vil fettsuging være en del av brystreduksjonen. Brystreduksjon minsker brystenes vekt og størrelse, løfter dem opp og øker fastheten.

Vi velger ofte teknikk etter omfanget på brystreduksjonen og brysthenget (avstanden mellom brystvorte og kragebenet.) I de fleste tilfeller resulterer det i et vertikalt snitt (Lollipop), men den kirurgiske teknikken som gjelder selve brystreduksjonen kan variere fra pasient til pasient. Noen ganger velger man å kombinere en fettsuging med selve operasjonen.

Såret blir lukket med innvendige sting som ikke skal fjernes, men som forsvinner av seg selv i løpet av noen måneder. Inni operasjonsområdet er det en sjelden gang nødvendig å legge inn dren (plastrør) som fjerner blod og væske fra sårområdene. Disse fjernes da som regel noen dager etter brystreduksjonen.

ETTER OPERASJONEN

De første timene etter brystreduksjonen blir du liggende på klinikken. På grunn av at du har fått medikamenter i forbindelse med behandlingen skal du ikke reise hjem alene. Avtal med noen pårørende som henter deg på klinikken og som kan være hos deg det første døgnet etter brystreduksjonen. Hvis du bor langt unna og er avhengig av fly eller en lang kjøretur er det anbefalt at du holder deg i nærheten av klinikken det første døgnet etter brystreduksjonen.

Det første døgnet skal alle ha ro. Mødre med små barn bør ha hjelp de første dagene. Rett etter operasjonen vil man kunne føle seg ”støl”. Huden vil føles noe hard i den første tiden etter brystreduksjon, og hevelsen vil holde seg en periode. Man vil kjenne at brystene er stramme og spente like etter brystreduksjonen, men dette vil gi seg etter hvert. Unngå tunge løft og ikke beveg albuer over skulderhøyde de første 6 ukene etter brystreduksjon. De som har tyngre fysisk arbeid blir sykemeldt i omtrent 3 uker. Idrettsaktiviteter kan gjenopptas 6 uker etter brystreduksjon. Da er det viktig at du bruker en god kompresjons-BH. Dette får du kjøpt ved klinikken.

Sårhelingen varierer fra pasient til pasient, og normaliseringen av behandlingsområdet avhenger av pasientens alder og hudkvalitet. Ujevnheter som kjennes under huden rett etter operasjonen har en tendens til å bli borte med tiden. Massasje av disse områdene fører til raskere normalisering.

Røyking minsker blodsirkulasjonen og påvirker groprosessen i negativ retning. Vi ønsker derfor at du for ditt eget resultats skyld IKKE røyker i 6 uker før og 6 uker etter operasjonen. Brystplastikk gir normalt ikke store smerter, og behovet for smertestillende medisin vil vanligvis ikke vare i mer enn noen dager. Du tar smertestillende medisiner etter avtale.

BRYSTREDUKSJON ERFARINGER

Vi opplever at de aller fleste pasienter har positive erfaringer med brystreduksjon. De fleste er svært fornøyde etter en brystreduksjon, og spesielt pasientene som var plaget med rygg- og nakkesmerter før operasjonen. Formen på brystene etter brystreduksjon avhenger av mange faktorer, deriblant brystets form og størrelse, mengden av underhudsfett og hudens elastisitet, samt vekt og vektstabilitet over tid.

De fleste vil få bryster som både ser og kjennes naturlige ut etter operasjonen. Jo større og slappere brystene er, jo vanskeligere er det å operere dem “perfekte”. Selv om kirurgen under operasjonen både vurderer og veier det som blir fjernet, kan brystene bli noe ulike i størrelse. Brystvortene kan trekke seg litt opp eller ned med tiden – av og til kun på en side. Brystene kan bli mindre eller større enn det man egentlig hadde ønsket seg. Det hender at brystvortene ikke blir helt runde, og formen kan forandre seg noe med årene. Dette er imidlertid problemer som eventuelt kan løses med en mindre kirurgisk korreksjon senere.

Praktisk talt alle har positive brystreduksjon erfaringer, og føler de er kvitt en byrde. Det er imidlertid aldri helt sikkert at en brystreduksjon gir deg akkurat de brystene du har ønsket deg. Det endelige resultatet må ikke bedømmes umiddelbart, men når arrene er modnet og alt har roet seg ned. Først etter omtrent 12 måneder kan man sammenlikne brystene og se resultatet av brystreduksjon før og etter operasjonen.

BRYSTREDUKSJON ARR

Ethvert kirurgisk inngrep vil etterlate seg arr. Hvordan brystreduksjon arr blir seende ut til slutt er avhengig av pasientens groforhold, hudkvalitet, pasientens aktiviteter etter operasjonen og hvor nøye man er med å teipe såret. Vi syr med innvendige sting og bruker ikke klips for å minske arrene i huden mest mulig. Som ved de fleste andre operasjoner vil noen pasienter danne pene tynne arr, mens andre danner bredere og tykkere arr.

Nye og ferske arr er alltid røde, men vil gradvis blekne i løpet av det første året. Etter en brystreduksjon vil arrene egentlig alltid være godt synlig. For å få et minst mulig synlig brystreduksjonsarr er det ønskelig at en taper arrene i 6 måneder etter operasjonen og bruker en kompresjons-BH lengst mulig etter inngrepet.

MULIGE KOMPLIKASJONER

Som ved hvilken som helst annen operasjon er det en risiko for komplikasjoner ved brystreduksjon. Forebyggende tiltak og steril kirurgisk teknikk forebygger infeksjoner etter brystreduksjon, men de kan oppstå i sjeldne tilfeller. Før operasjonen har du fått antibiotikatabletter som virker i mange dager i kroppen og motvirker bakterieinfeksjoner. Hvis det skulle oppstå en infeksjon etter brystreduksjonen er det ofte tilstrekkelig å behandle det med ytterligere bruk av antibiotika.

Forbigående hevelse i det opererte området er helt normalt. Nedsatt følelse i huden er vanlig, men normaliseres som regel etter noen måneder. Hos mange pasienter blir følelsen i brystvorten forbigående redusert, hos andre kan følelsen faktisk over tid bli bedre etter operasjonen.

De mest vanlige komplikasjonene etter brystreduksjon er blødning som kan oppstå etter at inngrepet er avsluttet. Denne komplikasjonen er svært sjelden, men kan resultere i at brystet blir ekstremt hovent og særdeles smertefullt de første timene etter brystreduksjon. Hvis du føler at dette er tilfelle må du ta kontakt med klinikken. I noen tilfeller er det nødvendig med en ny operasjon, som ikke påvirker det endelige resultatet.

Problemer med brystvortene er svært sjelden. Det kan oppstå problemer med blodforsyningen til brystvorten eller huden etter brystreduksjon, men stort sett vil det ikke ha noen stor betydning for det kosmetiske sluttresultatet. Slike komplikasjoner har heldigvis blitt svært sjelden etter innføring av moderne operasjonsteknikker, og reduseres ytterligere ved at pasienten slutter å røyke.

Amming vil i de fleste tilfeller være mulig også etter utført brystreduksjon. Som regel vil imidlertid denne evnen være noe nedsatt i forhold til før operasjonen. Amming etter en gjennomgått brystreduksjon vil dessuten i mange tilfeller ha en tendens til a ødelegge noe av operasjonsresultatet ettersom brystene vil bli slappere og mer hengende igjen.

OPPFØLGING

Etter en brystreduksjon ved Stavanger Clinique Bellevue er det avgjørende at du føler deg helt trygg etter operasjonen. Vi vil derfor oppfordre deg til også å ta kontakt utenom ordinære kontroller dersom det er noe du lurer på. Slik unngår du å være i tvil, og vi vil raskt kunne fange opp eventuelle problemer med din brystreduksjon og forhindre at de utvikler seg.

Ring oss gjerne for timebestilling eller hvis du har spørsmål.