fra 08:00 til 16:00
Ring 513 17 550

Fettsuging

FETTSUGING

Fettsuging eller liposkulptur er en teknikk for å fjerne lokaliserte fettdepoter å for å forme kroppen. Selv om mange tenker det er en form for vektreduksjon er det mer for å forme og skulpturere kroppen og forbedre konturen. De som vil ha best utbytte av det er normalvektige med litt overskuddsfett på områder som vanskelig lar seg redusere med kosthold eller trening. Det har kommet en rekke nye navn og betegnelser på fettsuging: Liposkulptur, liposkulptur-syringe, figurforming, permanent fettfjerning osv. Alt er forskjellige ord på det samme: Fjerning av fettceller ved hjelp av en kanyle og undertrykk.

Det er flere områder en kan anvende fettsuging. Feks.

  • Hake
  • Mage
  • Hofter
  • Lår
  • Ankler
  • Flanker
  • Knær
  • Rygg

FØR OPERASJONEN

Før fettsuging må man faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke eller tygge tyggegummi i minst 6 timer. Man kan drikke vann og klar væske inntil 2 timer før fettsuging. Kvelden før fettsugingen og operasjonsdagen like før man kommer til klinikken utføres en kroppsvask med bakteriedrepende såpe (Hibiscrub). Møt til fettsuging uten sminke, neglelakk og smykker. Røyking er ugunstig både med tanke på narkose og etterfølgende sårheling og skal derfor reduseres mest mulig. I forbindelse med selve operasjonen skal man være røykfri.

SELVE OPERASJONEN

Fettsuging foregår med lokalbedøvelse i tillegg til beroligende og smertestillende midler, eller i full narkose. Dette kommer an på hvor stort område som skal fettsuges. Ved inngrepets avslutning pålegges et kompresjonsplagg som panty, body, korsett, strømper eller vest, alt etter hvilket område som er blitt behandlet. Dette får du kjøpt på klinikken.

ETTER OPERASJONEN

Etter fettsuging må du hentes på klinikken av en voksen person. Du bør ikke være alene det første døgnet etter fettsuging, og det er spesielt viktig at du ikke går alene på toalettet den første natten. En del av bedøvelsesvæsken (som vil være litt blodtilblandet) kan sive ut gjennom bandasjen. Dette er helt normalt. Ikke fjern kompresjonsplagget, men legg tørre kompresser eller rene håndduker utenpå. Sivingen vil opphøre innen 24 timer etter fettsuging. Kompresjonsplagget skal brukes i 6 uker etter fettsugingen.

Man skal ikke anstrenge seg de første dagene etter operasjonen, men det er ikke nødvendig med sengeleie. Tvert imot er det en fordel at man er litt i bevegelse. Har du utført en mindre fettsuging og har lettere arbeid, kan du være tilbake på jobb 2 – 3 dager etter inngrepet. Ved noe større behandlinger og hos pasienter som har tungt arbeid, kan 1-2 ukers fravær fra jobb være nødvendig. Etter 2 – 3 uker vil man kunne utføre lettere mosjon (for eksempel gå kortere turer). Mer anstrengende trening som aerobic, jogging og vekttrening, kan normalt gjenopptas 4 uker etter fettsuging, noe avhengig av hvilket område som er behandlet. Det er dog lurt å ”lytte til kroppen”, dvs. unngå aktivitet som medfører smerter og ubehag. Stingene fjernes 5 – 7 dager etter fettsuging. Bor du langt unna klinikken, kan dette gjøres på hjemstedet.

ERFARINGER OG RESULTAT

Det er viktig at man før en fettsuging blir undersøkt av plastikkirurgen som skal utføre inngrepet, og får best mulig informasjon slik at man har realistiske forventninger. Forutsatt riktig utvelgelse av pasientene og at inngrepet utføres av erfarne plastikkirurger er resultatene etter en fettsuging som regel meget gode. De fleste av våre pasienter er svært fornøyde når de sammenlikner bilder etter fettsuging av mage før og etter inngrepet.

Fettsuging er en teknikk hvor man på “øyemål” fjerner levende fettceller. Mindre ujevnheter i huden over det fettsugede området forekommer, men disse små uregelmessighetene er normalt lite synlige. Risikoen for mer synlige ujevnheter øker jo større mengder fett man suger, og spesielt dersom det gjenværende fettlaget blir sugd for tynt. Større ujevnheter (“søkk” eller “dumper”) har heldigvis blitt svært sjeldne etter at vi begynte med liposkulpur-teknikken med manuelt sug og tynne kanyler.

Det er ikke uvanlig at pasienter ber oss suge “så mye som mulig”. Da er det viktig å vite at den største feilen man kan gjøre er å suge for mye. Er det sugd for mye vil det i praksis være vanskelig å rette det opp ved en korreksjon. Har man derimot sugd litt for lite vil man nesten alltid kunne korrigere problemet med å gjøre en ny liten suging etter 6 – 12 mnd. Man kan da “glatte over konturene” ved å fjerne ekstra fettvev og herved også korrigere eventuelle ujevnheter.

MULIGE KOMPLIKASJONER

Fettsuging er et kirurgisk inngrep, og som ved alle operasjoner er det alltid en potensiell risiko for komplikasjoner og bivirkninger. Spesielt fra USA kjenner vi til fettsuginger som har medført meget alvorlige komplikasjoner. Disse tilfellene har nesten alltid vært store og omfattende fettsuginger hvor man i narkose har fjernet mange kilo fettvev hos overvektige pasienter. Store og omfattende fettsuginger hos overvektige er risikable og bør derfor ikke utføres. Fettsuginger utført samtidig med andre omfattende plastiske operasjoner øker også risikoen for mer alvorlige komplikasjoner og bør heller ikke utføres. TV-programmer som “Ekstrem forvandling” kan være god TV-underholdning, men viser etter vår mening eksempler på en dårlig medisinsk praksis hvor man utsetter pasientene for en unødvendig høy risiko.

Liposkulptur slik vi utfører det med fjerning av små eller moderat store lokaliserte fettansamlinger med lokalbedøvelse er en trygg prosedyre som har mindre risiko for komplikasjoner enn de aller fleste andre plastiske operasjoner.

Infeksjoner kan forekomme etter en fettsuging, men er heldigvis svært sjeldent. Blødninger av betydning har ikke forekommet ved klinikken med vår nåværende liposkulptur-teknikk. Blåflekker og noe hevelse i huden er vanlig etter fettsuging, men forsvinner som regel etter 2 – 4 uker. Nedsatt følelse i huden er også vanlig, men normaliserer seg oftest innen 3 mnd. Harde områder under huden, evt. med “klumper” og ujevnheter, er ikke uvanlig den første tiden, men vil gradvis forsvinne. Massasje av disse forandringene vil påskynde helingsprosessen.

FJERNING AV LØS HUD ETTER FETTSUGING

Hudoverskudd/løs hud kan hos enkelte pasienter være et problem. Oppstramming/fjerning av løs hud kan gjøres samtidig med fettsuging, eller på et senere tidspunkt. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Generelt kan vi si at problemer med overskudds- eller løs hud blir større med eldre pasienter og pasienter med dårlig hudelastisitet. Lokalisasjonen av fettansamlingen og elastisiteten i huden er ofte viktigere enn pasientens alder, og ved klinikken har vi erfaringer fra fettsuginger hos pasienter over 70 år hvor huden har trukket seg pent sammen med meget godt resultat.

OPPFØLGING

Ved fettsuging på Stavanger Clinique Bellevue er det avgjørende at du føler deg helt trygg etter operasjonen. Vi vil derfor oppfordre deg til også å ta kontakt utenom ordinære kontroller dersom det er noe du lurer på. Slik unngår du å være i tvil, og vi vil raskt kunne fange opp eventuelle problemer etter din fettsuging og forhindre at de utvikler seg. Mer informasjon om fettsuging pris finner du i vår prisliste.

Lurer du på noe eller ønsker time? Ring oss gjerne for timebestilling.