fra 08:00 til 16:00
Ring 513 17 550

Ganglion

Ganglion

Et ganglion er en cyste væskefylt dannelse omgitt av en hinne  med gelèaktig innhold. Utgangspunktet for ganglionet er en leddkapsel eller en seneskjede.

Hva er et ganglion?

Ganglionet vises som en en hevelse eller kul, oftest over håndleddet, men kan også finnes over fingerledd, eller over seneskjeder på undersiden av håndledd/fingre. Kulen merkes vanligvis på grunn av utseendet, men den kan i enkelte tilfeller gi smerter når den er spent. En sjelden gang oppstår ganglier andre steder enn i hendene, f.eks. rundt knærne eller på føttene. Ganglion forekommer i alle aldre og hos begge kjønn, hyppigst i aldersgruppen 20-50 år. Tilstanden er tre ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn.

Årsak

Årsaken til dannelse av ganglion er ikke sikkert kjent. Sannsynligvis er forklaringen at det har dannet seg en utposning med utspring fra leddkapselen i hånd- eller fingerledd, eller fra seneskjeden som holder senene på plass rundt håndleddet. Det kan foreligge en medfødt disposisjon. En risikofaktor synes å være gjentatt ensidig belastning av håndleddet.

Diagnostikk

Ganglier kan være tilstede som tydelige hevelser, eller de markerer seg kun som (hånd-)leddsmerter. Diagnosen stilles på grunnlag av hevelsens utseende og lokalisasjon. Andre prøver eller undersøkelser er vanligvis unødvendige.

Ved uklare leddsmerter i håndleddet kan MR og/eller ultralyd være aktuelt for å avklare om det er forandringer inne i leddet. I forbindelse med slike undersøkelser kan det noen ganger avdekkes et ganglion.

Behandling

Et ganglion kan gå tilbake av seg selv, men det kan også dukke opp på nytt. Det er derfor fornuftig å være avventende med eventuell behandling hvis ikke hevelsen er smertefull eller hemmer håndledds- eller fingerfunksjonen. Dersom tilstanden gir ubehag, kan det være grunn til å vurdere behandling.

Den enkleste behandlingen er at legen punkterer cysten med en litt grov nål og suger ut det gelatinøse innholdet. Etter at cysten er tømt, kan det være aktuelt å sprøyte inn kortison i restene av cysten for å redusere risikoen for tilbakefall. Ganske mange får tilbakefall ved at cysten gjenoppstår. I ulike oppfølgingsstudier spriker resultatene. Det ser ut til at behandlingen er effektiv hos 30-70%.

En annen teknikk er å sprøyte inn et stoff (hyaluronidase) som gjør konsistensen på cysten mer flytende, slik at det er lettere å suge ut innholdet etterpå.

Operasjon

Operasjonen foregår som regel i lokalbedøvelse eventuelt med nerveblokade (nerveblokade). Blodtilførselen stenges av ved hjelp av en mansjett rundt overarmen slik at viktige strukturer i hånden blir synlige. Operasjonen tar ca. 30 minutter og du kan gå hjem samme dag. Etter operasjonen legges en bandasje og noen ganger en gipsskinne som du beholder til stingene skal tas etter ca. 2 uker. Fingrene skal være frie utenfor bandasjen og du skal kunne bevege fingrene fullt. Bandasjen er ofte litt stor, og det kan derfor være vanskelig å utføre visse hverdagslige aktiviteter. Gips er ikke nødvendig når ganglion fjernes fra fingrene.

For å motvirke hevelse etter operasjonen bør du:

  •  bruke hånden så mye som bandasjen tillater men unngå tunge løft
  • holde hånden over hjertehøyde når du ikke bruker hånden og strekk ut skulderen. Ha hånden på pute om natten.

Smerte i operasjonsområdet kan forekomme i noen dager. Ved behov kan du ta smertestillende.