fra 08:00 til 16:00
Ring 513 17 550

Gynekomasti

GYNEKOMASTI

Stavanger Clinique Bellevue

Enkelte menn opplever plutselig at ett eller begge bryst har blitt større enn ønskelig. Det kan være forårsaket av mye fettvev, kjertelvev eller overflødig hud. Det kan være genetisk betinget, eller være forårsaket av vektendringer eller bruk av anabole steroider. Mange menn føler at slike «mannebryst» er skjemmende. En operasjon der man reduserer størrelsen på brystet vil kunne hjelpe med å oppnå den ønskede formen på brystet. Gynekomasti, eller gynecomastia, er et kirurgisk inngrep der vi fjerner brystkjertelvev og fettvev.

FØR OPERASJONEN

Man må møte fastende til en gynekomasti. Det betyr at du ikke kan spise eller drikke i minst 6 timer før operasjonen. Vann og klare væsker kan inntas inntil 2 timer før gynekomasti. Det gjøres en helkroppsvask med bakteriedrepende såpe (Hibiscrub) kvelden før gynekomasti, og på selve operasjonsdagen. Som regel brukes forebyggende antibiotika.

Noen medisiner bør man unngå før operasjon. Dette vil du få informasjon om i informasjonsskriv om operasjon. Røyking er ugunstig både med tanke på narkose og etterfølgende sårheling, og det øker faren for alle typer komplikasjoner. Derfor er det veldig viktig at man slutter med røyking og nikotinprodukter som snus, nikotinplaster og nikotintyggegummi minst 6 uker før og 6 uker etter gynekomastioperasjon.

SELVE OPERASJONEN

Gynekomasti utføres i full narkose. Kirurgen vil markere operasjonsområdet og evt. ta bilder av operasjonsområdet dersom dette ikke er gjort tidligere.

Det settes inn bedøvelsesvæske i brystet og deretter fettsuger vi nesten alltid først. Ofte er det et område med kjertelvev sentralt som vil stikke litt ut. For å fjerne dette legger vi et lite snitt i nedre kant av brystvorten og tar det bort. Til slutt syr vi i huden med sting som løses opp av seg selv. Vi legger ofte dren som fjernes neste dag for å unngå blodansamling i brystet.

ETTER OPERASJONEN

En gynekomasti medfører som regel lite smerter, og du vil få smertestillende medisiner etter behov. Du kan vanligvis forlate klinikken etter 1 – 2 timer med en pårørende som er sammen med deg til neste morgen. Du vil få telefonnummeret til kirurgen som har utført gynekomastioperasjonen.

Etter en gynekomasti setter man på en kompresjonsvest som du bruker i ca. 6 uker. Det kan være nødvendig å legge inn et dren i forbindelse med operasjonen. Dren er tynne plastslanger som kommer ut på siden av såret. Dette gjøres dersom det er en øket tendens til blødning fra brystvevet, og hensikten med disse er å fjerne sårvæske og blodrester fra operasjonsområdet. Noen dager etter gynekomastien fjernes eventuelt drenet. Du kan dusje 1 dag etter en gynecomastia, men dersom det er lagt inn dren må du vente til det er fjernet.

ERFARINGER MED GYNEKOMASTI

De fleste av våre pasienter er svært fornøyde, og opplever at de har mindre mannebryst når de ser sine gynekomasti før og etter bilder. Ujevnheter i brystet etter en gynekomasti kan forekomme, og vil vanligvis være vanskelig å rette på. Sideforskjeller kan forekomme etter gynekomasti. Vanligvis skyldes dette forskjeller som var tilstede før operasjonen.

MULIGE KOMPLIKASJONER

Alvorlige komplikasjoner forekommer sjeldent etter gynecomastia, men kan ikke utelukkes helt. Sårinfeksjon er veldig sjeldent ettersom du behandles med antibiotika før inngrepet. Blødning etter gynekomasti forekommer hos ca. 1 / 100, som da kan kreve reoperasjon. Dren reduserer risikoen for reoperasjon.

Følelsen i brystvortene kan være noe redusert etter gynekomasti. I sjeldne tilfeller kan følelsen bli helt borte. De aller fleste får følelsen tilbake, men det kan ta opptil 12 mnd.

OPPFØLGING

Ved Clinique Bellevue er det avgjørende at du føler deg helt trygg etter gynecomastia. Vi vil derfor oppfordre deg til også å ta kontakt utenom ordinære kontroller dersom det er noe du lurer på. Slik unngår du å være i tvil, og vi vil raskt kunne fange opp eventuelle problemer etter din gynekomasti og forhindre at de utvikler seg. Du finner mer informasjon om gynekomastioperasjon pris i vår prisliste.

Ønsker du å vite mer om dette eller ønsker time? Ring oss gjerne for timebestilling.