fra 08:00 til 16:00
Ring 513 17 550

Mageplastikk

Mageplastikk

Stavanger Clinique Bellevue

Mange ønsker seg en flatere og strammere mage (Mageplastikk). Hos de fleste vil fettmengden både i underhuden og rundt innvollene kunne reduseres ved slanking og/eller mosjon. Magemusklene vil likeledes kunne strammes opp ved hjelp av systematisk trening. Dersom det er god elastisitet i huden kan fettansamlinger i mageregionen eventuelt fjernes med fettsuging alene med godt resultat.

Løs og overflødig hud kan dessverre hverken slankes eller trenes bort. Foreligger det mye løs hud må man stramme opp magehuden ved hjelp av bukplastikk, eller mageplastikk. Ved mageplastikk fjernes overflødig hud, og gjenværende hud strammes slik at folder forsvinner. Ofte vil man samtidig suge bort uønsket fett som er vanskelig å slanke bort. Ved mageplastikk vil man dessuten stramme inn utsprengte magemuskler.

FØR OPERASJONEN

Du må være frisk og opplagt operasjonsdagen. Mageplastikk utføres ikke ved influensa med feber og hoste eller ved annen infeksjon. Er du forkjølet og i tvil må du ta kontakt med oss. Du kan ikke kjøre egen bil etter mageplastikk, så avtal med noen som kan hente deg etter operasjonen. Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i nærheten.

Sammen med innkallelsen til mageplastikk får du en resept på antibiotika. Antibiotika bruker vi forebyggende før inngrepet, og du skal ta tablettene som foreskrevet på pakningen. Kvelden før mageplastikk og morgenen den dagen du skal opereres skal du vaske hele kroppen med Hibiscrub bakteriedrepende såpe og ta på deg rene klær.

På grunn av narkosen må du faste i minst 6 timer før mageplastikk (dvs. ikke spise, drikke, tygge tyggegummi). Du kan drikke vann og klare væsker inntil 2 timer før operasjonen. Røyking og diverse nikotinprodukter må kuttes helt ut minst 6 uker før og 6 uker etter mageplastikk. Sminke og neglelakk skal ikke brukes operasjonsdagen, og la smykker og ringer være igjen hjemme.

MEDISINER

Noen medisiner bør man unngå før operasjon. Dette vil du få informasjon om i informasjonsskriv om operasjon. Ved tvil er det bare å ta kontakt med din fastlege eller oss på klinikken.

SELVE OPERASJONEN

Mageplastikk utføres i narkose og man blir liggende noen timer etterpå. Såret blir lukket med indre sting som ikke skal fjernes, men som forsvinner helt av seg selv (løser seg opp) i løpet av noen måneder. Under huden er det vanlig å legge inn dren som fjerner blod og væske fra sårområdet som samles under huden. Drenet fjernes vanligvis omtrent 4 – 5 dager etter mageplastikk.

Snittet legges like under kjønnsbehåringen (“bikini-snitt”) slik at arret ikke blir synlig når man har på truse. I blant foreligger det løs hud kun under navlen, og i slike tilfeller er det nok å fjerne denne huden uten å lage nytt hull for navlen (såkalt liten bukplastikk). Full bukplastikk er nødvendig dersom det foreligger løs eller overflødig hud også ovenfor navlen. Hudsnittet legges på samme sted som ved liten bukplastikk, men er noe lengre. Området hvor huden løsnes er mye større (helt opp til de nederste ribbena). Videre er det nødvendig å lage nytt hull for navlen etter at den gjenværende huden er strammet opp. Også ved full bukplastikk er det vanlig å kombinere med fettsuging.

ETTER OPERASJONEN

Etter mageplastikk er det vanlig å føle litt stramming i såret. Ettersom huden er strammet, bør man ikke rette ryggen helt ut den første uken. Det er lurt å legge en pute under knærne om natten, og gå tvekroket de første dagene etter operasjonen. Huden vil føles noe hard den første tiden etter mageplastikk, og hevelsen vil holde seg en periode. For noen kan det vare i svært mange måneder. Du kan ta din første fulle kroppsdusj dagen etter at drenet er fjernet.

Arret vil ofte være synlig rett etter operasjon, men dette vil  bedre seg betraktelig med tiden. Mageplastikk gir normalt ikke store smerter. Behovet for smertestillende medisin vil vanligvis ikke vare i mer enn noen dager, og du tar smertestillende medisiner etter avtale.

Du må ha anledning til å ta det helt med ro i minst en uke etter mageplastikk. Mødre med små barn må ha hjelp den første uken. De neste dagene kan du gå forsiktig rundt hjemme. Pasienter som har gjennomgått full bukplastikk bør holde seg i ro på sofaen eller i sengen de første dagene. Det er dog viktig å røre på tær og ben for å forhindre blodproppdannelse. Som regel vil man trenge hjelp til barnepass og husarbeid den første tiden etter mageplastikk. Dersom man har lettere arbeid vil ofte en sykemelding på 2 – 3 uker være nok. Dersom man har fysisk krevende arbeid kan 4 – 6 ukers sykemelding være nødvendig.

Du skal ikke drive hardt fysisk arbeid i de første ukene etter mageplastikk. Hvis du har reparert bukveggen, er det viktig å ikke løfte eller stramme bukmusklene for mye de første 6-8 ukene, og du bør være forsiktig med fysisk trening og hardt kroppslig arbeid. Det tar tid før musklene i bukveggen har grodd sammen og blitt like sterk som før.

ERFARINGER OG RESULTAT

Godt motiverte pasienter som har hatt plager på forhånd har nesten alltid god mageplastikk erfaring. Vi kan med sikkerhet si at det meste av overskuddsfettet som ligger mellom magemusklene og huden fjernes sammen med den slappe huden. Hengebuk (”fettforkle”) fjernes alltid helt ved mageplastikk.

Pasienter med mye fett inne i bukhulen, slappe magemuskler og/eller stor svai i korsryggen vil kunne få et noe dårligere sluttresultat. Stor overvekt gir sjeldent et fullt ut tilfredsstillende resultat etter mageplastikk. Derfor opererer vi ikke overvektige pasienter. Nesten alle våre pasienter er godt fornøyd med resultatet etter mageplastikk, og føler de er kvitt en byrde. Det er imidlertid aldri helt sikkert at mageplastikk gir deg akkurat den magen du har ønsket deg.

Sårhelingen etter mageplastikk varierer fra pasient til pasient, og normaliseringen av behandlingsområdet avhenger av pasientens alder og hudkvalitet. Ujevnheter som kjennes under huden rett etter operasjonen har en tendens til å bli borte med tiden.  Det endelige resultatet kan først vurderes etter 6-9 måneder.

MULIGE KOMPLIKASJONER

Full bukplastikk er et relativt omfattende inngrep og det foreligger en viss risiko for komplikasjoner. Dette gjelder spesielt dersom man opererer overvektige pasienter, samt hos pasientene som trosser røykeforbudet. Blodansamlinger, betydelige blødninger og infeksjoner er sjeldne men kan forekomme ved mageplastikk, som ved alle andre operasjoner. Forebyggende tiltak og steril kirurgisk teknikk forebygger infeksjoner.

Væskeansamling under eller i såret vil som regel suges opp av drenet, men kan i blant oppstå etter at drenene er fjernet. Hudavstøtninger (nekrose) i sårkantene kan forekomme etter operasjon. Dette er en tilstand som vanligvis er lett å behandle, men vil medføre en noe lengre sykemelding samt flere og hyppigere kontroller.

Nedsatt følelse i huden i det opererte området er vanlig, men normaliseres som regel noen måneder etter mageplastikk. Hudområdet som ligger mellom kjønnsbehåringen og navlen vil derimot med all sannsynlighet i større eller mindre grad forbli uten komplett hudfølelse resten av livet. Forbigående hevelse i det opererte området er helt normalt etter mageplastikk. Den bandasjen som blir lagt over hele magen etter operasjonen er komprimerende og bidrar til å trykke sammen det opererte området, og vil dermed redusere flere av disse bivirkningene.

Oppstramming/fjerning av løs hud som gjøres samtidig ved operasjonen fører til at man får arr over kjønnsbehåringen og ut mot eller helt forbi hoftekammen. Normalt utgjør ikke dette noe stort problem. Iblant kan arret etter mageplastikk bli inndratt (som ved keisersnitt). Ujevnheter i huden kan forekomme etter mageplastikk.

OPPFØLGING

Når du er operert ved Clinique Bellevue er det avgjørende at du føler deg helt trygg etter operasjonen. Vi vil derfor oppfordre deg til også å ta kontakt utenom ordinære kontroller dersom det er noe du lurer på. Slik unngår du å være i tvil og vi vil raskt kunne fange opp eventuelle problemer etter din mageplastikk og forhindre at de utvikler seg. Mer informasjon om mageplastikk pris finner du i vår prisliste.