fra 08:00 til 16:00
Ring 513 17 550

Panneløft

PANNELØFT

Mange som kommer til vurdering hos plastikkirurg med tanke på øyelokksoperasjon har ikke behov for øyelokksoperasjon, men panneløft. Vi skal utdype dette for å hjelpe pasientene å gjøre riktig valg. 

De aller fleste unge pasienter (under 60 år) har ikke behov  for øyelokks-plastikk. Det som man oppfatter som løs hud i øvre øyelokk er veldig ofte  øyenbryn som henger over øyelokket. Tilstanden er ganske vanlig i Nord Europa, men er noe mindre utbredt i Sør Europa (genetisk forskjell). De aller fleste pasientene vil få mye bedre resultat både kosmetisk og funksjonelt med øyenbrynsløft. På norsk heter dette inngrepet panneløft mens den mer presise betegnelse på engelsk ”Brow lift” beskriver at operasjonen faktisk løfter øyenbrynet. Man løfter altså ikke pannen, men brynet og trykket over øyet og øyelokk blir fjernet. I praksis vil ikke avstanden mellom plassert øyebryn og hårfestet i pannen endrer seg særlig og pannen vil forbli like stor, bare flyttet oppover. I noen tilfeller ønsker man også å glatte ut rynkene i pannen, dette gjøres i samme seanse med kikkhullskirurgi (endoskopisk). 

Hva skjer hvis disse pasientene får øyelokksoperasjon i stede for øyenbrynsløft?

Siden problemet ofte er lavt øyenbryn, vil det for mange av disse pasientene ikke bedre tilstanden. Effekten av  å fjerne løs hud fra øyelokk gir ett hult utseende av øyet som egentlig er aldringstegn. Så både funksjonelt og estetisk vil resultatet bli dårligere. Disse pasienter blir ofte ikke fornøyde. De har fått utført øyelokks-plastikk på en ordentlig måte, likevel er ikke resultatet blitt slik som forventet. 

Noen unge pasienter har indikasjon for både øyebryns løft og øvre øyelokks-plastikk, og for dem vil Brow lift operasjon fortsatt gir bedre estetisk resultat. Å beholde litt løs hud over øyelokket vil være fint da øyenbrynet ligger riktig og blikket er mer åpent og ungdommelig. I noen tilfeller kan det være tilstrekkelig med kun øyenlokks operasjon. 

Pasienter som har operert øyelokk på andre klinikker kommer for second opinion og lurer på hvorfor resultatet er lite tilfredsstillende. Det er viktig med grundig vurdering og få presentert før og etterbilder av pasienter med liknende tilstand som er blitt operert for eksempel med forskjellige metoder. Dette gjør at pasienten selv kan velge resultatet de ønsker å oppnå. Vi legger ikke skjul på at de aller fleste unge pasienter er ute etter estetisk forbedring mer enn funksjonell forbedring. Det er viktig å stille riktig diagnose og velge rett operasjon for å oppnå ett yngre og mer naturlig resultat. Det er derfor viktig å velge en kirurg som utfører både panneløft og øyelokkskirurgi slik at en får riktig operasjon. 

Operasjonen gjøres endoskopisk som vil si med kikkhullskirurgi. Kikkhullskirurgi gjøres gjennom små åpninger i hodebunnen, over hårfestet. Dette gjør at arrene er helt usynlige. Arrene er så små at til og med hos menn med lite hår, vil arrene forsvinne etter noen måneder

Andre metoder:

Det finnes andre behandlings metoder som for eksempel, direkte hud eksisjon over øyebrynet, temporalis lifting og enkel sutur løft, eller trådløft. Disse metodene er langt mindre effektive og estetiske enn endoskopisk panneløft. 

Erfaring viser at det finnes ingen short cut og velge mindre effektive metoder kan på ingen måte erstatte en funksjonell og estetisk perfekt behandling . 

Åpen panneløft er en effektiv teknikk, men langt mer aggressiv og etterlater store arr og særlig vedvarende nummenhet i hodebunnen ovenfor operasjons arret. Det er nesten ingen indikasjon for åpen panneløft i dag. Erfaringer har gjort det mulig å oppnå akkurat tilsvarende resultat, eventuelt bedre med kikkhullskirurgi. 

Vi nevner at det er også vanskelig å korrigere pasienter som er tidligere operert med feil metode.. Vi har sett unge pasienter som opprinnelig hadde indikasjon for panneløft, men fikk gjort øyelokks-plastikk. Resultatet var ikke tilfredsstillende. Hun gikk tilbake til samme kirurg og klaget og fikk fjernet enda mer hud av øyelokk. Estetisk resultat blir som forventet ikke bedre. Når de endelig kommer til oss så har de så lite hud i øyelokk at panneløft operasjon dessverre ikke lenger er mulig. 

Brow lift hos menn

Sigende øyenbryn hos menn anses for å være mindre sjenerende. Bare de som har funksjonelle problemer bør opereres. Under vurdering tar kirurgen stilling til pasientens behov. 

Dr. Zakaria har lang erfaring med panneløft og er en pioner innen dette området i Norge. Han har operert flere hundre pasienter og er kjent for være selektiv i avgjørelsen av hvem som er kandidat for operasjon eller ikke. 

Vurdering

Ved en konsultasjon får du vurdering og anbefaling som passer innen for dine ønsker og som passe best for deg,  du vil bli informert nøye om forskjellige operasjoner, og du kan se resultat på panneløft før og etter bilder av pasienter med tilsvarende tilstand. Vår kirurg Dr. Ayman Zakaria har 25 års erfaring som plastikkirurg og har spesielt lang erfaring med panneløft operasjon.

Før Operasjonen

Dagen før operasjon og selve operasjonsdagen skal du dusje og vaske håret og ansiktet med den bakteriedrepende såpen Hibiscrub. Du må ikke bruke sminke, fuktighetskremer, neglelakk og smykker. Du skal faste 6 timer før , men kan drikke vann og klare væsker inntil 2 timer før operasjonen.

Gjennomgått hjerteinfarkt, blodpropp eller andre alvorlige sykdommer kan medføre økt risiko under opererasjonen. Dette vil avklares i samråd med anestesilegen. Noen medisiner bør man unngå før operasjon. Dette vil du få informasjon om i informasjonsskriv om operasjon. Du må slutte å røyke/bruke nikotinprodukter minst 6 uker før inngrepet.

Ta foreskrevet antibiotika kvelden før inngrepet og om morgenen. Det kan være lurt å ta på en genser med glidelås eller stor åpning som ikke strammer når du tar den hodet. Ta med solbriller.

SELVE OPERASJONEN

Operasjonen utføres i narkose, og tar ca. 1 – 1,5 time.  Sårene lukkes med metallstifter som fjernes etter ca. 10 dager. Det legges på bandasje som skal være på i ca. 3 dager før du kommer til kontroll.

ETTER OPERASJONEN

Når du våkner vil du ha en bandasje rundt hodet som du bør ha på i ca. 3 dager.  Man kan ha litt smerter, og du vil få resept på smertestillende medisiner. Du blir liggende på klinikken noen timer etter panneløft, og må bli hentet av en pårørende. Pårørende bør være hos deg det første døgnet. Du vil få telefonnummeret til kirurgen som du kan kontakte om det skulle være noe.

Det er viktig at du ligger med hodet høyt de første dagene etter panneløft. Spis lett fordøyelig mat og unngå hard mat som krever mye tygging. Du kan dusje i lunkent vann når bandasjen fjernes, men ikke bruke sjampo.

Det er viktig å unngå å gre håret hardt, klø eller dra i huden den første perioden da det kan ta litt tid før huden fester seg helt etter et panneløft.

PANNELØFT ERFARINGER OG RESULTATER

Det vil tilkomme små arr i hodebunnen som vil være lite synlige på sikt. Det er vanlig å få moderat hevelse i pannen rett etter panneløftet. Noen får også bloduttredelser rundt øynene og på kinnbeina i større eller mindre grad etter et panneløft. Disse vil vanligvis forsvinne gradvis etter ca. 1 – 2 uker, og kan reduseres med å bruke kjølebriller den første tiden. Vær obs på å ikke bevege for mye på området. De fleste av våre pasienter har positive panneløft erfaringer og er svært fornøyde med resultatet.

MULIGE KOMPLIKASJONER

Mange vil ha nedsatt følsomhet i pannen og hodebunnen etter operasjon . Dette varer vanligvis i 2 – 3 måneder. De fleste som er operert har erfaringer med at pannen etterpå kan rynkes som før, men at den er glattere.

OPPFØLGING ETTER PANNELØFT

Når du tar panneløft ved Stavanger Clinique Bellevue er det avgjørende at du føler deg helt trygg etter operasjonen. Du vil få med deg telefonnummeret til kirurgen og kan kontakte han eller klinikken dersom det skulle være noe du lurer på. Mer informasjon om panneløft pris finner du i prislisten vår