fra 08:00 til 16:00
Ring 513 17 550

Små fjernelser

Fjerning av føflekker, fettkuler og andre hudsvulster

FJERNING AV FØFLEKKER, FETTKULER OG ANDRE HUDSVULSTER

Et voksent menneske har minst 20-30 føflekker i gjennomsnitt. De fleste av disse er godartede. Avhengig av gener og overdreven soling/solforbrenning i de første barne- og ungdomsårene, kan noen av disse utvikle seg til ondartete føflekker. Også fettkuler og andre hudsvulster svært vanlig. Noen ønsker av kosmetiske årsaker å fjerne slike hudforandringer, andre fordi de gir plager eller i verste fall kan være mistanke om hudkreft eller forstadier til hudkreft.

Uansett årsak så finnes det ingen bedre kvalifisert til slik mindre hudkirurgiske inngrep enn en plastikkirurg. Hos oss får du fjernet forandringene med fullt fokus både med tanke på penest mulig arrdannelse og korrekt utførelse.

FØR operasjonen

Alle kan i utgangspunktet opereres. Bruker du blodfortynnende medisiner (Albyl E, Dispril, Globoid osv) må disse ikke brukes de siste 7 dagene før operasjonen. Bruker du andre blodfortynnende som Marevan gjelder egne regler og avklares kirurg før inngrepet.

OPERASJONEN

Operasjonen gjøres med lokalbedøvelse slik at du ikke kjenner noe ved fjernelse. Såret lukkes med sting som gir finest mulig arr. Føflekker og mistenkelige hudforandringer sendes til mikroskopisk undersøkelse av patolog og blir besvart i løpet av to til tre uker.undersøkelse for å evt. avdekke om det skulle være nødvendig med ytterligere reseksjon/ fjerning.

Dersom du allerede har fått fjernet en føflekk som viser seg å være en føflekkreft (malignt melanom), fjerner vi ytterligere vev rundt der hvor føflekken har sittet (utvidet eksisjon/sikkerhetsmargin). Dette gjøres for å sikre at vi har tatt tilstrekkelig margin rundt kreftsvulsten slik at risikoen for tilbakefall reduseres.

Etter operasjonen

Hvis det er mindre forandring som er blitt fjernet går det fint med aktivetet rett etter operasjonen. Er inngrepet større kan det være lurt å ta det med ro i noen dager. Dette vil du få informasjon om på klinikken. Som regel blir det brukt veldig tynne sting som må fjernes en eller to uker etter operasjon. Du kommer da til klinikken for sting fjerning.  For best mulig resultat og pent arr er det veldig viktig med tape behandling selv etter mindre inngrep. Man kan da bruke vanlig papir teip (micropore) eller spesial teip med silikon. Vi anbefaler å teipe i 3-6 måneder etter fjerning.