fra 08:00 til 16:00
Ring 513 17 550

Triggerfinger

Triggerfinger

ÅRSAK OG BEHANDLING

Triggerfinger skyldes en irritasjon og opphovning av bøyesenen til en av fingrene, noe som medfører at senen “henger seg opp” i bøyd stilling. Når du har triggerfinger klarer du ikke å rette ut fingeren av deg selv, men du kan bruke den andre hånden til å rette ut fingeren. Årsaken til at noen får triggerfinger er ukjent. Tilstanden er ganske vanlig, særlig blant eldre. Langfingeren og ringfingeren er oftest rammet. Den vanligste behandlingen av triggerfinger er innsprøytning av kortison, en betennelsesdempende medisin. Dette sprøytes inn rundt senehevelsen. Behandlingen kan gjentas inntil tre ganger, men noen uker/måneders mellomrom.

Dersom annen behandling ikke fungerer kan det være nødvendig med operasjon.

Operasjon av triggerfinger

En operasjon er enkel og hjelper ofte. Ved operasjon deles senekanalen slik at senene får større plass noe som letter smertene. Operasjon gjøres i lokalbedøvelse mens blodtilførselen stenges av ved hjelp av en mansjett rundt overarmen. En myk bandasje legges, og kan tas av etter 2–3 dager, deretter kan du ha et plaster på. Fingrene er frie utenfor bandasjen og du skal bøye og strekke fingrene fullt ut fra dagen etter operasjonen.

Alle operasjoner kan medføre en risiko, slik som infeksjon, blødning, nerveskade og dårlig heling av sårene. Etter denne operasjonen kan det også skje at pasienten får problemer med å strekke ut fingerleddet. Sannsynligheten for å få noen av disse komplikasjonene er liten.

Etter operasjonen

​Vanligvis kan du reise hjem direkte etter operasjonen. Armen bør holdes hevet (over hjertenivå), dette for å motvirke hevelse.

Smerter

Det er normalt med smerter i operasjonsområdet i noen dager. Mot smerter kan du bruke reseptfrie medikamenter. Dersom smertene ikke avtar de to til tre første dagene, eller øker, bør du ta kontakt med klinikken.

Operasjonssåret
  • Dersom den ytterste bandasjen er for stram, kan du løsne den litt.
  • Etter to til fem dager kan du fjerne den helt, og skifte det lille plasteret.
  • Unngå at bandasjen blir våt.

Etter at stingene har fallt ut kan du massere arret daglig med fuktighetskrem.

Sykemelding

Sykemeldingstiden vil være avhengig av hvilket arbeid du har, hvilken belastning og hygieniske forhold du jobber under. Sykemeldingen kan vare fra noen dager og opptil tre uker.

Trening

Det er viktig med trening og man må starte allerede dagen etter operasjon.

  • Knytt hånden, også tommelen
  • Strekk deretter håndleddet bakover, og tommelen ut.

Øvelsen kan du starte med samme dag som du er operert. Den gjentas ti ganger, minst fem ganger daglig.